Подаци:

  • Др. Ивана Рибара 115/б
  • 11070 Београд,Србија
  • 063/234-814 ; 063/384-020
  • info@cirilica-beograd.org
cirilica-logo/Ћирилица-заштитни знак

ne odrecimo se najsrpskijeg/не одрецимо се најсрпскијег

Ацо Ђенадић повереник Ћирилице у Чачку


Ацо Ђенадић повереник Ћирилице у Чачку


Основано Повереништво Ћирилице за Чачак

Удружење „Ћирилица“ из Београда је у суботу 20.8.2011. године у Чачку основало Повереништво за Чачак. За повереника је изабран Ацо Ђенадић истакнути борац за ћирилицу и добитник Повеље за животни допринос у борби за очување српског језика и писма, као и звања Чувар Ћирилице. Формирањем овог повереништва стварају се услови за заједничко и организовано деловање на свим пољима очувања српске ћирилице. Само упорном борбом појединаца и Удружења у целини, на целој територији Србије, може се утицати на државне органе да стриктно поштују Устав Србије, којим је ћирилично писмо прописано као ЈЕДИНО писмо на територији Републике Србије.

Оснивачкој седници Повереништва у Чачку, поред представника СПЦ, просветних радника, новинара, књижевника из Чачка, присуствовали су и чланови Управног одбора Ћирилице - Београд: Миодраг Којић, подпредседник, генерал Милош Ђошан, Марија Којић као и представник Повереништва Ћирилице – Ниш, Звонко Илић. На састанку су усвојени правци деловања у наредном периоду. Више о овоме можете видети на међумрежним страницама Удружења Ћирилица (http://www.cirilica-beograd.rs), као и у фото албуму Удружења Ћирилица-Чачак: http://album.cirilica-beograd.rs/index.php?/category/Cirilica_Cacak .
У Чачку, 21.08.2011. год.                                                     подпредседник  Миодраг Којић

///

Оснивање повереништва Ћирилице у Чачку:
зауставимо тихо умирање српског језика и писма

Осећам велико задовољство, а пре свега личну част, да испред Управног одбора Ћирилице из Београда, поздравим борце за очување наше свете ћирилице, овде у Чачку. Како то обично бива, једно место у срцу Србије дало је велики а можда и пресудан допринос покретању правог фронта за одбрану српских националних, историјских и културних вредности- као што је наше вековно и једино писмо.

У тренутку када су угашена светла у свим институцијама задуженим да брину и чувају српске националне интересе, када се вештачки натура атмосфера да је све узалудно у времену духовног и интелектуалног мртвила, бљеснуо је пример Аце Ђенадића. Он је својим примером доказао, да није свеједно којим ћемо путем као нација кренути. Да ли ћемо остати верни писму наших предака и светих отаца, путу који траје више од хиљаду година, или ћемо се препустити диригованом систему заборављања и ниподаштавања, и постепено се претварати у оно што никада нисмо били. Латиничење Србије траје пола века.  Крајњи циљ се поуздано може предвидети, када се не би  појавили  људи који не жале труда, времена и воље, да свима покажу да није свеједно.

Пример господина Аца Ђенадића из Чачка најбоље показује дрскост и обест државних службеника – полицајца и судије – у презиру Устава Србије. Господин Ђенадић је тражио нешто што би морало да се подразумева и без посебног тражења – да му државни орган достави документ на службеном писму у Србији, ћирилици – а државни службеници себи дозвољавају да поштовање Устава и закона третирају према свом личном нахођењу. Поштовање уставне одредбе о употреби језика и писма није ствар „добре воље појединаца“, него њихова обавеза. Полицајац и судија који на свом радном месту не поштују прописе ове земље треба да добију отказ са посла, и још да се против њих  поведе судски процес због кршења Устава.

Наше удружење је одало признање господину Ђенадићу на принципијелном захтеву и даје му пуну подршку у томе, и позива грађане да следе његов пример и да одбијају документа државних органа ако нису у складу са прописима земље, јер непрописна документа не производе правно дејство, и чак траже одговорност оних који их издају.

Српско ћирилично писмо се налази пред истребљењем, а овај случај показује да је највећи кривац за то – сама државна власт. Зато је и формирано наше удружење за заштиту српског језика и писма. Зато и подржавамо организовану одбрану--путем оснивања месних повереништава широм Србије, са жељом да зауставимо тихо умирање српске ћирилице.

Верујемо, да ће и управо формирана Ћирилица Чачак, са Ацом Ђенадићем на челу, бити успешна у борби за чување нашег идентитета, и ширењу истине о значају српског језика и писма. У томе им можемо пожелети пуно успеха, заједништва и воље, да не посустају у овом тешком али праведном и часном путу,  достојном српске традиције.

                                                                            Миодраг Којић подпредседник

 

 


 

 
  

"Ћирилица" разно 


Српски лингвисти

Српски лингвисти својим ћутањем су допринели да се нестајање ћирилице из јавног живота погрешно тумачи као слободна воља грађана.

Члан 10 Устава Србије

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.

Један језик -
једно писмо

Суноврат ћирилице почиње двоазбучјем, а одговор:

Правило које влада у целој Европи: Један језик - једно писмо

Контакт

За све акције, идеје и предлоге које имате
у циљу да се прошири фронт одбране Ћирилице,
контактирајте нас кликом на КОНТАКТ
xml_get_current_column_number() = 10
xml_get_current_byte_index() = 1176