Подаци:

 • Др. Ивана Рибара 115/б
 • 11070 Београд,Србија
 • 063/234-814 ; 063/384-020
 • info@cirilica-beograd.org
cirilica-logo/Ћирилица-заштитни знак

ne odrecimo se najsrpskijeg/не одрецимо се најсрпскијег

Молба Путину


Молба Путину

БМ-15112011/07 – 11 /72, 15. новембар 2011.

Владимиру Владимировичу Путину, ЛИЧНО
Председнику Владе Русије
од
Друштвене организације за заштиту азбуке «ЋИРИЛИЦА»
11000, Београд, Србија
Др Ивана Рибара, 115/Б
Тел. +738163234 814

Поштовани Владимире Владимировичу,

Друштвена организација за заштиту азбуке «ЋИРИЛИЦА», регистрована од стране српских грађана у Београду (Србија), више пута се обраћала:

Према овим руским компанијама имали смо једну једину молбу – НЕ користите латинично писмо на улицама Београда и широм Србије за:

 • називе свијих организација,
 • на својим бензинским пумпама и у канцеларијама, нити за 
 • реламирање на билбордима и у другим рекламним материјалима.

Али све ове руске компаније или компаније са преовлађујућим руским капиталом и даље користе латиницу ради именовања својих компанија или у циљу рекламирања на улицама Србије, кршећи на тај начин члан 10 Устава Србије «у коме се наводи да је ћирилица званично писмо у Србији». Користећи латинично писмо, ове руске компаније у Србији делују на штету српске културе, традиције и српских националних интереса.

Такође Вам скрећемо пажњу да и у Републици Српској у Босни и Херцеговини следеће руске фирме користе латиницу, упркос званичним законима Републике Српске и очајничкој борби српског народа за очување српског језика и ћирилице:

 • «Оптима Група» д.о.о. Бања Лука, - Улица Краља Алфонса XIII  9, 78000 Бања Лука
 • Рафинерија нафте "Nestro BROD Rafinerija nafte"» а.д. Брод, Улица Светог Саве бб - 74450 Брод
 • «Рафинерија уља» а.д. Модрича - Модрича - Улица Војводе Степе Степановића 49 - 74480 Модрича
 • «Нестро Петрол» а.д. Бања Лука.  

Више пута смо писменим путем скретали пажњу овим организацијама у Србији на чињенице да је:

 • чланом 10 Устава Србије предвиђено да је званично писмо у Србији ћирилица
  • чланом 10 Устава Србије регулисано је, на основу референдума расписаног од стране Владе на челу са Војиславом Коштуницом (који је потпомогао да управо ОАД «ГазпромНефт» купи «Нафтну индустрију Србије»), предвиђено је да је ћирилца званично писмо у циљу спречавања  систематског потискивања азбуке са свих српских територија,   
 • окупаторска Аустро-угарска војска, која је освојила Београд 1915. године, за време Првог светског рата, забранила је употребу ћириличних натписа у Београду, а затим и у целој Србији,
  • ове руске фирме, користећи латиницу у Србији, у данашњој Србији и Београду спроводе у дело наредбе окупаторске Аустро-угарске војске, што изазива огромно незадовољство православног српског народа, који ионако живи под јармом глобалиста и ћутање не умањује то незадовољство, између осталог и горенаведеним деловањем руских компанија, 
 • потискивање азбуке представља традиционалну технику Ватикана  «2 х 10 = 10+5+5 = 0» против православних Срба, јер:
  • тамо где нема азбуке, кроз 10 година нема ни православних,
  • тамо где нема православних, кроз 5 година православни Срби се асимилују у Хрвате или Бошњаке (Босанце) или сад у Црногорце, чиме се спроводи у дело римски територијални модел успостављања једнонационалне државе («Сви грађани Рима су Римљани», «Сви грађани Француске су Французи», «Сви грађани Хрватске су Хрвати», «Сви грађани Црне Горе су Црногорци»), у коме може да постоји:
   • само једна нација (несрпска, како то остварују у Црној Гори, иако су до Другог светског рата сви Црногорци схватали да су сви они Срби, и такође у Босни и Херцеговини, где су сви Муслимани схватали да су Срби, да су српског порекла, због чега је уз ћутање Савета безбедности УН, рачунајући и Русију, из такозване Хрватске протерано 650 000 Срба, а са Косова и Метохије протерано преко 200 000 Срба, што није успело чак ни нацистима за време Другог светског рата),
   • једно писмо (латиница),
   • једна религија,
   • једна црква (чак ако је и православна, она мора да буде независна од Српске православне цркве, како то остварују у Македонији и како сад покушавају у Црној Гори),
  • тамо где нема православних и где нема азбуке, кроз 5 година појављује се мржња према (православним) Русима,
 • Ова деловања «Нафтне индустрије Србије» у Србији, ОАД «ГазпромНефт»-а у Србији, «Лукојл»-а у Србији и «Московске банке» у Србији и других организација у Републици Српској сматрамо:
  • не само да се косе са Уставом Србије и законодавством Србије и Републике Српске,

б. него су и неморална, не само у односу на културу српског народа,
в. него су неморална и у односу на културу руског народа.

Народ у овим латиничним натписима и рекламама руских фирми увиђа слабост Русије, мада је то у ствари  «културна» самовоља комерцијалних структура!!

Молимо Вас да узмете у обзир да су ова деловања Ватикана и свих других извршитеља геостратегије потискивања азбуке усмерена не само против српског народа, већ и против руског народа, с обзиром да Ватикан и други антируски центри утицаја схватају да је основа културног интегритета српског и руског народа управо азбука.

Ми разумемо да је ОАД «ГазпромНефт» потрошио стотине милиона америчких долара на рекламне кампање у свету и у томе ангажовао водеће западне маркетиншке агенције, али је очигледно, да када су те рекламне активности исписане латиничним писмом у Србији, Црној Гори, Републици Српској и на целом Балкану, оне тада делују против интереса српског народа, против интереса Русије и културе Русије.

Исто такав повратни антирусски ефекат постигнут је и од Добровољачке југословенске пешадијске бригаде (под командом Ивана Месића),  коју су органи СССР формирали од окорелих нациста – усташа, заробљених под Стаљинградом, где су чинили зверства против руског народа, али су ради личног спасавања пошли да као «добровољци» да ослобађају Европу од нациста и задржали се у Београду, где  до дана-данашњег раде против свега што је српско, свега што је православно и, пре свега, против азбуке.  

Наш овлашћени представник и велики заштитник азбуке и руске и српске културе Божидар Митровић,  више пута се писмено обраћао фонду «Русский мир», не ради добијања средстава, него са молбом да заинтересује Фонд «Русский мир»:

 • за систематско проучавање проблема различитих техника потискивања азбуке, нарочито на Балкану, као и за одупирање тим тенденцијама,
 • да се питање ПОТИСКИВАЊА (између осталог и СРПСКЕ) АЗБУКЕ анализира на јавним конференцијама «Руског мира».

Али фонд «Руски мир», његов председник и читаво окружење које је он себи одабрао, као и часопис «Руски мир» баве се, пре свега, совјетским романтизмом и објављују чланке, пре свега, о Лењину, Троцком и другим револуционарима првог таласа, иако знамо да:

 • Лењин је инстистирао на постепеној латинизацији руског алфабета:
 • «Ако ми на брзину почнемо да остварујемо нови алфабет или ако на брзину уведемо латинични, који ће свакако морати да буде прилагођен нашем, можемо направити много грешака и створити празно место, не које ће се устремити критика, говорећи о нашем варварству и т.д... Ја не сумњам да ће доћи време за латинизацију руског писма, али сада, на брзину деловати, било би необазриво.» (А. Луначарский, Латинизация русской письменности // Культура и письменность Востока, № 6, 1930, стр. 20—26)
 • «1929. године, под утицајем Луначарског, Народни Комесаријат просвете РСФСР формирао је комисију за развој питања латинизације руског алфабета на челу са професором Н. Ф. Јаковљевом»: Из записника седнице ове комисије од 14. јануара 1930. године «Прелазак Руса на јединствени међународни алфабет на латинској основи у најскорије време је  — неизбежан»
  • 25. јануара 1930. лично је Стаљин дао указ да се прекине са обрадом питања латинизације руског алфабета.

 

Овим не желимо да прекоревамо било кога, али скрећемо Вам пажњу да је за одбрану азбуке и овог пута неопходна воља водећих политичара Русије и Србије!!!

Иако је слава Друштвене организације за заштиту азбуке «ЋИРИЛИЦА» православни празник Ћирила и Методија, такође бисмо хтели да Вам скренемо пажњу и на следеће чињенице о фалсификовању историје усмереном против Русије, а самим тим и против права Руса и Срба на азбучно писмо:

 • заједнички алфабет Руса и Срба је:
  • азбука (ћирилица) укључујући и

б. обредну азбуку (курулицу, којом су се преносила знања о васкрсу предака/живота рађањем деце, јер је имала очигледно изражену фалусну графику), коју су већ католички свештеници у циљу очувања (без њеног првобитног значења) преименовали у  «глагољица»,

 • латинскo писмо, иако настало из азбуке етру(р)ског периода, историјски је увек био и остао начин:

-   потискивања азбуке и
-  окупације словенских територија и «хватања» људи у окове Рима. Латинично писмо јесте окупаторско писмо.

 • Дан Светих Ћирила и Методија је од стране Синода Руске православне цркве у 18. веку био проглашен за «празник средње важности», али је, без икаквог основа, 1985. године у Совјетском Савезу 24. мај био проглашен за дан словенске културе и писмености, што научно није доказано јер су Словени били писмени и имали су писмо  и пре времена:
 • када је Константин «примио чин јереја и ступио на службу као хартофилакс (буквално «чувар библиотеке» при  храму Свете Софије у Константинипољу, где се вероватно упознао са мноштвом руских текстова написаних азбуком лидијског, ликијског, карског и чак етрурског периода),
 • када «је (Константин) дошао у Корсун (данашњи Херсон), неки Самарићанин, долазећи к њему, расправљао се с њим. И донео је књиге самарићанске и показао му. И нашао је Философ овде Јеванђеље и Псалтир, написане руским писменима, и човека је нашао, који је говорио тим језиком. И беседио је с њим и схватио смисао језика, поредећи особине самогласничких и сугласничких слова са својим језиком.» (према другој глави другог дела «Помена и житија блаженог учитеља нашег Константина Философа»)
 • Константин (Святый Костанътинъ Философъ, назван Кѵрилъ)  (могуће отрован) у Ватикану преименован у Кирила (Кѵрилъ, да би његово име било што више налик на курулица),
 • када је свим Словенима наметнут фалсификат, да је,  тобоже, Ћирило изумео азбуку, мада је азбука – акростих који слави претхришћанско божанство - Вида,

- и нико не може «празник средње важности» да признаје за свесловенски празник словенске писмености, с обзиром да је очигледно да је чак и реч Словени (славяне) настала као последица деловања римских глосатора, који су азбучни назив колоВены, (нађено поново 1961. године на Златној плочици у граду Пирг из 6 века п. н. е.) при транслитерацији на латински погрешно прочитали као слаВяне/слоВены, о чему је наш овлашћени представник већ  писао и представио Вашој пажњи у књизи на 756 страна, са мноштвом доказа:

1

Обраћајући Вам се, ми схватамо да Ви нисте у могућности да издате указ који би:

 •  обавезао «Нафтну индустрију Србије», ОАД «ГазпромНефт», «Лукојл», «Московску банку» и друге руске фирме у Србији, Црној Гори, Републици Српској да престану да троше, између осталог, и новац руске државе, у Србији, Црној Гори, Републици Српској на натписе и рекламе, исписане латиницом и  
 • обавезао наведене организације да користе искључиво ћирилично писмо!

Али се надамо да ће Ваш лични ауторитет и иступање за заштиту азбуке бити довољно да те руске организације престану да крше чл. 10 Устава Србије, законе Републике Српске и традицију и културу српског народа, и да престану да вређају српски народ и да му наносе моралну и другу штету коришћењем латиничног писма у Србији.

Ми подржавамо идеју Божидара Митровића да се не жалбама, већ научним и практичним деловањима прославља азбука и руска и српска култура. И да се у том циљу 2012. године заједно са руским културним организацијама организује научно-практична конференција у најпрестижнијем конгресном центру «Сава» у Београду  «Ка изворима КУЛТУРЕ и НАУКЕ», а такође и у граду Доњи Милановац (најстарије археолошко налазиште у Европи Лепенски Вир) и у насељу Винча, где су се сачували најстарији азбучни знаци и називи Россия и М(осКоВия). Влада Русије је већ подржала ову идеју, али у Министарству културе Русије овај програм су игнорисали, позвавши се на недостатак средстава, иако нико није ни тражио средства, иако су ове године прослављали 450 година Покровског храма, који је и наш српски празник, али смо ми за то касно сазнали и придружили смо се предавањима Божидара Митровића у Новом Саду и Винчи (предграђе Гроцке и Београда). 

Хтели бисмо да Ви и Ваши сарадници разумете да водимо свакодневну борбу за одбрану азбуке/ћирилице, с обзиром да смо свесни да она представља услов очувања српског народа.

У тренутку када српски народ све више ојачава везе са једнородним руским народом, појава ћириличних натписа руских фирми и билборда на улицама Србије била би нам подршка да истрајемо у свом стремљењу да одбранимо азбуку на српским просторима.   

Друштвена организација за заштиту азбуке «ЋИРИЛИЦА» је управо успела да примора сараднике Градоначелника Града Београда да промене месечне картице за градски превоз:

У вези са питањима на која је указано у овом допису Ваши стручњаци могу да се јаве у Москви

 • на телефон у Москви (8-495) 444 25 42 или (8-929) 9 32 23 72 (моб.) до 16.11.2011. или после 7. децембра 2011. године
 • на адресу Россия, 119313, Москва,  Ленинский проспект, д. 93, корп. 2, кв. 145,
 • E-пошта: bozzidar@inbox.ru

Прилог:

 • неколико фотографија са рекламама руских компанија, написаних латиничним писмом у Србији.

   
У очекивању Ваших одлучних корака, желимо Вам све најбоље.

С вером у Бога и помоћ Русије у одбрани азбуке/ћирилице.

 

Председник управног одбора «ЋИРИЛИЦЕ»                      Немања  Видић

 

Достављено:

Наришкину Сергеју Јевгенијевичу
Председнику Комисије при кабинету Председника Руске Федерације за борбу против покушаја фалсификовања историје на штету интереса Русије

 

Управи послова Председника Руске Федерације
Главној управи Међународне сарадње
Никитский пер.  д. 2, под. 5, Москва 103132

Прилози:

1
Московска банка у Београду на латиници

2
Газпром нефт у Београду

3
Америчко име на ћирилице, а руска компанија на латиници

4
Лукоил на латиници на нишкој тврђави

5
»Делимо исте вредности», Московска банка у Новом Саду

6
«Штедите сигурно. Спавајте мирно» - Реклама у Новом Саду

 


Исх. № БМ-15112011/07 – 11 /72 от 15 ноября 2011 года

Владимиру Владимировичу Путину, ЛИЧНО
Премьер-министру Правительства России
от
Общественной организации для защиты азбуки «КИРИЛИЦА»
11000, Г. Белград, Сербия
Др. Ивана Рибара, д. 115/Б
Тел. +738163234 814

Уважаемый Владимир Владимирович,
Общественная  организация для защиты азбуки «КИРИЛИЦА» зарегистрирована от сербских граждан в г.  Белград (Сербия), неоднократно обращалась в:

 • «Нефтяную промышленость Сербии» в г. Белграде (Сербия),
 • представителям ОАО «ГазпромНефт» в г. Белграде (Сербия),
 • в «Лукойл» в г. Белграде (Сербия)и
 • в «Московский банк» в г. Белграде (Сербия)!!

Мы обращались только с единственной просьбой к этим русским компаниям – НЕ использовать латинский шрифт на улицах Белграда и по всей Сербии для:

 • названий своих организаций,
 • на своих бензоколонках и офисах, и 
 • своей рекламы на билбордах, и в других рекламных материалах,

Но все эти российские компании или компании с преобладающим русским капиталом используют латинский шрифт для обозначение своих компаний или своей рекламы на улицах Сербии нарушая этим ст. 10 Устава Сербии «в которой указано, что кириллица является официальным письмом в Сербии». Используя латинский шрифт эти русские компании действуют в Сербии во вред сербской культуре, традиции и сербским национальным интересам.

Обращаем также Ваше внимание на то, что также в Республике Сербской в Боснии и Герцеговины следующие русские фирмы используют латинский шрифт, вопреки официальным законам Республики Сербской и отчаянной борьбой сербского народа за сохранение сербского языка и кириллицы:

 • «Оптима Група/Оптима групп» д.о.о. Баня Лука, - Улица Краля Алфонса XIII д. 9, 78000 Бања Лука
 • «Рафинерија нафте/Нефтеперерабативающий завод/"Nestro BROD Rafinerija nafte"» а.д. Брод, Улица Святого Саве бб - 74450 Брод
 • «Рафинерија уља/Маслоперерабативающий заво» а.д. Модрича - Модрича - Улица Војводе Степе Степановича 49 - 74480 Модрича
 • «Нестро Петрол» а.д. Баня Лука.  

Мы неоднократно письменно обращали внимание этих организаций в Сербии, на то, что:

 • статей 10 Устава Сербии предусмотрено, что официальным письмом в Сербии является кириллица,
  • ст. 10 Устава Сербии принято на основании референдума расписанного Правительством возглавляемым Войиславом Коштуницей (который содействовал, чтобы именно ОАО «ГазпромНефт» купил «Нефтяную промышленость Сербии»), учитывая системные действия по вытеснению азбуки со всех сербских территорий,   
 • оккупационная Австро-Венгерская армия, захватившая Белград в 1915 году, во время Первой мировой войне, запретила использование кирилличных надписей в Белграде, а потом и во всей Сербии,
  • эти русские фирмы используя латинский шрифт в Сербии проводят в современной Сербии и в Белграде в жизнь приказы оккупационной Австро-Венгерской армии, что взывает огромное не довольствие православного сербского народа, который и так живет под гнетом глобалистов, и молчание не уменьшает это не довольствие, в том числе и указанным действием российских компаний, 

 

 • вытеснение азбуки является традиционной технологией Ватикана «2 х 10 = 10+5+5 = 0» против православных сербов, поскольку:
  • там где нет азбуки, там, через 10 лет нет православных,
  • там где нет православных, через 5 лет православные сербы ассимилированы в хорвате или бошняке (боснийце), или сейчас в черногорце, чем проводится в жизнь римская территориальна модель организации однонационального государства («Все граждане Рима - римляне», «Все граждане Франции - француз», «Все граждане Хорватии - хорваты», «Все граждане Черногории - черногорцы»), в котором существует:
   • только одна нация (не сербская, как это реализуют в Черногории, хотя до Второй мировой войне все черногорцы понимали, что все они сербы, а также в Боснии и Герцеговине, где все мусульмане понимали, что они сербы – сербского происхождения, из-за чего при молчании Совета безопасности ООН, в том числе и России, выгнали из тзв. Хорватии 650.000 сербов а из Косово и Метохии выгнали свыше 200.000 сербов, что не удалось даже нацистам во время Второй мировой войне),
   • одно письмо (латинский шрифт),
   • одна религия,
   • одна церковь (даже если она православная должна быть независимая от Сербской православной церкви, как реализуют в Македонии и сейчас питаются в Черногории),
  • там где нет православных, и нет азбуки, через пять лет появляется ненависть к (православным) русским,
 • эти действия «Нефтяной промышлености Сербии» в Сербии, ОАО «ГазпромНефт» в Сербии, «Лукойл-а» в Сербии и «Московского банка» в Сербии и других организации в Республике Сербской считаем:
  • не только противоречащим Уставу Сербии и законодательству Сербии и Республики Сербской,
  • но и аморальным, не только по отношению культуры сербского народа,
  • но и аморальным по отношению к культуре русского народа,

 

Народ в этих латинских надписях и рекламах русских фирм усматривает слабость России, хотя на самом деле это «культурный» произвол коммерческих структур!!

Просим Вас учитывать, что эти действия Ватикана и всех других исполнителей геостратегии вытеснения азбуки направлены не только против сербского народа, но и против русского народа, поскольку Ватикан и другие антирусские центры влияния понимают, что основой культурной целостности сербского и русского народа есть именно азбука.

Мы понимаем, что ОАО «ГазпромНефт» растратил сотни миллионов долларов США на разработку своих рекламных компаний в мире и в этом задействовал ведущие Западные рекламные агентства, но очевидно, что эти рекламные действия расписанные латинским шрифтом в Сербии, Черногории, Республики Сербской и во всех Балкан действуют против интересов сербского народа, против интересов России и культуры России.

Такой же обратный антирусский эффект получился и от Добровольческой югославской пехотной бригады (под командованием Ивана Месича),  которую органы СССР оформили из числа оголтелых нацистов – усташей захваченных под Сталинградом, где чинили зверства против русского народа, но для личного спасения пошли «добровольцами» освобождать Европу от нацистов и задержались в Белграде, где до сих пор действуют против всего сербского, всего православного и против, прежде всего, азбуки.  

Наш уполномочены представитель и великий защитник азбуки и русской и сербской культуры Божидар Митрович,  неоднократно письменно обращался в Фонд «Русский мир» не для получения средств, но просьбами заинтересовать Фонд «Русский мир»:

 • к системному изучению проблемы различных технологий вытеснения азбуки, особенно на Балканах и противостоянию этим тенденциям,
 • рассмотрении на публичных конференциях «Русского мира» вопроса ВЫТЕСНЕНИЯ (в том числе и СЕРБСКОЙ)  АЗБУКИ.

Но Фонд «Русский мир», в силу обстоятельствах его Председателя и всего им подобранного окружения, в том числе и журнал «Русский мир» занимаются, прежде всего советским романтизмом и публикуют статьи прежде всего о Ленине, Троцком и другим революционерам первой волны, хотя мы знаем, что:

 • Ленин настаивал на поэтапной латинизации русского алфавита:
 • «Если мы наспех начнём осуществлять новый алфавит или наспех введём латинский, который ведь непременно нужно будет приспособить к нашему, то мы можем наделать ошибок и создать лишнее место, на которое будет устремляться критика, говоря о нашем варварстве и т. д.. Я не сомневаюсь, что придёт время для латинизации русского шрифта, но сейчас наспех действовать будет неосмотрительно» (А. Луначарский, Латинизация русской письменности // Культура и письменность Востока, № 6, 1930, стр. 20—26)
 • «в 1929 году, под влиянием Луначарского  Народный Комиссариат просвещения РСФСР образовал комиссию по разработке вопроса о латинизации русского алфавита, во главе с профессором Н. Ф. Яковлевым»: Из протокола заседания этой комиссии от 14 января 1930 года «Переход в ближайшее время русских на единый интернациональный алфавит на латинской основе — неизбежен»
  • только 25 января 1930 года лично Сталиным было дано указание Главнауке прекратить разработку вопроса о латинизации русского алфавита.

 

Мы не хотим этим упрекать кого либо, но обращаем Ваше внимание, что по защите азбуки и на этот раз необходима воля ведущих политиков России и Сербии!!!

Хотя слава/праздник Общественной  организации для защиты азбуки «КИРИЛИЦА» является православный праздник «Кирилла и Мефодия» мы также хотели бы обратить Ваше внимание и на следующие факты по фальсификации истории направленной против России, а тем же самим и против права русских и сербов на азбучное письмо:

 • единый алфавит русских и сербов это:
  • азбука (кирилица) включая и
  • обрядовую азбуку (куруллицу, которой передавалось знание о воскресе предков/жизни рождением детей, ибо имела явно выраженное фалуссную графику), которую уже католические священники, в целях сохранения (без ее первоначального значения) переименовали в «глаголица»,
 • латинский шрифт, хотя возник из азбуки этрусского периода, являлся исторически всегда и сегодня способом:
  • вытеснения азбуки и
  • оккупацией славянских территорий и «захватом» людей в оковы Рима, и латинский шрифт есть оккупационный шрифт,
 • День «Св. Кирила и Мефодия» был по распоряжению Синода Русской православной церкви с XVIII века провозглашён «праздником средней важности»,
  • в 1985-ом году в Советском Союзе 24-ое мая было объявлено «праздником славянской культуры и письменности», что научно не доказано, ибо у славян существовала письменность и именно азбука еще до того дня:
   • когда Константин «принял сан иерея и поступил на службу хартофилаксом (буквально «хранителем библиотеки» при  соборе Святой Софии в Константинополе (где возможно ознакомился с множеством русских текстов написанных азбукой лидийского, ликийского, карского и даже этрусского периода),
   • когда «придя в Корсунь (сейчас Херсон), некий самаритянин, приходя к нему, спорил с ним. И принес книги самаритянские и показал ему. И нашел Философ здесь Евангелие и Псалтырь, написанные русскими письменами, и человека нашел, говорящего той речью. И беседовал с ним и понял смысл языка, соотнося отличия гласных и согласных букв со своим языком.» (согласно Чтению втором/части второй «Памяти и житию блаженного учителя нашего Константина Философа его жизни»)
   • Константин (Святыи Костанътинъ Философъ, нарицаемыи Кѵрилъ) был (возможно отравлен) в Ватикане переименован в  Кирилла (Кѵрилъ, чтобы его имя было чем больше похоже на курулица),
   • когда навязан всем славянам фальсификат, что как будто Кирилл изобрел азбуку, хотя азбука, это акростих величающий дохристианское божество св. Вида, и
  • и никто не может «праздник средней важности» признавать за всеславянский праздник славянской письменности, поскольку очевидно, что даже слово славяне возникло как последствие действий римских глоссаторов, которые азбучное название колоВены, (найденное заново в 1961 году, на Золотой скрижали в г. Пиргий из VI  в.д.н.э.) в при транслитерации на ЛАТИНЬ ошибочно прочли как слаВяне/слоВены, о чем наш уполномоченный представитель уже представил Вашему вниманию книгу на 756 страниц, с множеством доказательств:

1

Обращаясь к Вам мы понимаем, что Вы не имеете возможности издать указ, которым бы «Нефтяная промышленость Сербии», ОАО «ГазпромНефт», «Лукойл-а» и «Московского банка» и другие русские фирмы в Сербии, Черногории, Республике Сербской были обязаны перестать тратить, в том числе и деньги  российского государства, в Сербии, Черногории, Республике Сербской на надписи и рекламу расписанную латинским шрифтом и использовать исключительно кирилличный шрифт!

Но мы надеемся, что Ваш личный авторитет и выступление в защиту азбуки будет достаточным для того, чтобы эти организации перестали нарушать ст. 10 Устава Сербии, законы Республики Сербской и традицию и культуру сербского народа и перестали оскорблять сербский народ и наносить ему моральный и другой ущерб использованием латинского шрифта в Сербии.

Мы поддерживаем идею Божидара Митровича не жалобами, а научными и практичными действиями прославлять азбуку и русскую и сербскую культуру и в этих целях в 2012 году совместно с российскими организациями культуры организовать научно-практичную конференцию в самом престижном конгрессном центре «Савва» в Белграде «К истокам КУЛЬТУРЫ и НАУКИ» а также в г. Дони Милановац (древнейший раскоп в Европе Лепенский Вир) и в поселке Винча, где сохранились древнейшие знаки азбуки и названий Россия и М(осКоВия), о чем предоставляем Вашему вниманию первую информацию о Конференции. Правительство России уже поддержало эту идею, но в Министерстве культуры России проигнорировали эту программу, сославшись на недостаточность средств, хотя средств никто и не требовал, хотя в этом году праздновали 450-летие Покровского собора, который и наш сербский праздник, но мы за это поздно узнали и присоединимся лекциям Божидара Митровича в г. Новый Сад и в Винче (пригород г. Гроцка и г. Белград). 

Мы хотели бы, чтобы вы и Ваши сотрудники понимали, что мы ведем ежедневную борьбу за защиту азбуки/кириллицы, поскольку понимаем, что она является условием сохранения сербского народа.

В момент, когда сербский народ все сильнее укрепляет связи с единородным русским народом появление кирилличных надписей русских фирм и былбордов на улицах Сербии, было бы нам поддержкой выстоять в нашем стремлении защитит азбуку на сербских просторах.   

Только-что Общественная  организация для защиты азбуки «КИРИЛИЦА»  успела заставить Мэрию города Белграда поменять пропускные карточки в городском транспорте:

По всем вопросам указанным в этом обращении Ваши специалисты могут обращаться и в Москве

 • позвонив по телефону в Москве (8-495) 444 25 42 или (8-929) 9 32 23 72 (моб.) до 16.11.2011 года или после 7 декабря 2011 года,
 • по адресу Россия, 119313, Москва,  Ленинский проспект, д. 93, корп. 2, кв. 145,
 • E-Mail: bozzidar@inbox.ru

Приложение:

 • несколько фотографий с рекламой русских компаний расписанных латинским шрифтом в Сербии

   
В ожидании Ваших решительных действий желаем Вам всего самого хорошего

С верой на Бога и содействие России в защите азбуки/кириллицы

 

Председатель Правления «КИРИЛЛИЦА»                       Немања  Видич

 

Копия:

Нарышкину Сергею Евгеньевичу
Председателю Комиссии при Президенте РФ по противодействию попыткам фальсификации истории в ущерб интересам России

 

Управление делами Президента Российской Федерации
Главное управление Международного сотрудничества

Никитский пер.  д. 2, под. 5, Москва 103132

 


 

 
  

"Ћирилица" разно 


Српски лингвисти

Српски лингвисти својим ћутањем су допринели да се нестајање ћирилице из јавног живота погрешно тумачи као слободна воља грађана.

Члан 10 Устава Србије

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.

Један језик -
једно писмо

Суноврат ћирилице почиње двоазбучјем, а одговор:

Правило које влада у целој Европи: Један језик - једно писмо

Контакт

За све акције, идеје и предлоге које имате
у циљу да се прошири фронт одбране Ћирилице,
контактирајте нас кликом на КОНТАКТ
xml_get_current_column_number() = 10
xml_get_current_byte_index() = 1176