Подаци:

  • Др. Ивана Рибара 115/б
  • 11070 Београд,Србија
  • 063/234-814 ; 063/384-020
  • info@cirilica-beograd.org
cirilica-logo/Ћирилица-заштитни знак

ne odrecimo se najsrpskijeg/не одрецимо се најсрпскијег

450 година Покровског Саборног храма у Москви


450 година Покровског Саборног храма у Москви

Историјске везе православних Руса и Срба су толико јаке и дубоке, досежу далеко у прошлост, и предмет су сталног потискивања, запостављања и забрањивања.

Захваљујући предавањима др Божидара Митровића, Београд је достојно обележио јубилеј 450 година храма Покровског Саборног храма у Москви. Ана Јакшић, унука Великог војводе Јакше, мајка Јелене Глинске била је једна од најутицајнијих србкиња свога времена у историји србског расејања. После смрти своје ћерке Јелене 1538. године преузела васпитање свог унука, будућег цара Русије Ивана Великог.

Везе православних Руса и Срба старе су хиљадама година.Предавања др Митровића доказују да је лажно учење пре свега германских историчара које је затим преузето у србској и руској историографији о насељавању Словена и њиховим сеобама.
Основа словенске (србске и руске) културе је потекла из културе Лепенског Вира и Винче као и писмо – азбука. Зато бранећи своје писмо ћирилицу (азбуку) од окупационог латинског, бранимо свој идентитет и корене и тиме снажимо основ за функционисање друштвене заједнице и сваког појединца без стварања илузија о неком страном, бољем, праведнијем и историјски доказанијем друштву.

Организацију предавања су помогли удружења Винчански неолит и Србско национално удружење Ћирилица из Београда.

 

Предавања су одржана у Винчи, Калуђерици и Гроцкој, на територији где је настало србско винчанско писмо. Божидар Митровић и делегација Ћирилице је поклонила књигу- енциклопедију Коловени - Словени општини Гроцка и основној школи где је одржано предавање. Међу присутнима је била и проф. Јасмина Вујић са Беркли универзитета која је дошла да подржи заштиту локалитета Винча од планиране изградње атомске, нуклеарне депоније.

 

+++

 

П О Ш Т О В А Н И,

Удружење Винчански Неолит, је удружење грађана-становника Винче, основано октобра месеца 2010 године, на иницијативу групе академика САНУ, и групе универзитетских професора са БУ. Удружење је основала група интелектуалаца, који су спознали значај ове идеје везано за Винчанску културу, а данас, чланови и сарадници овог грађанског удружења јесу многи професори, научни радници и посленици културе, који заједно са нама раде на остваривању наших циљева. Главне смернице, циљеви рада нашег удружења јесу очување, неговање популаризација и поновна обнова, помало заборављених вредности и значаја ове Светски познате, и признате културне баштине, поновно промовисање у домаћој и страној јавности, потврђујући њен значај, и огроман потенцијал у туристичким-привредним активностима Винче и Градске Општине Гроцка. Када у новим археолошким ископавањима буду, научно потврђена сазнања о Винчи, тој чувеној Европској престоници културе и цивилизације из Неолитског доба, која од настанка до данас траје у континуитету готово 8000 година, која је престони град била много раније него данашњи наш престони град Београд, биће то још једно привлачно и атрактивно туристичко место и призната дестинација за домаће и стране туристе. Изградњом нове зграде музеја, са депоима за ископани aрхеолошки материјал, и квалитетном музеолошком презентацијом као и изградњом археолошког парка на доњем платоу, са постављањем реплика неолитских кућа и других репрезентативних садржаја из многобројних Винчанских култура, из разних историјских епоха, на овом месту их је било осам, археолошко налазиште Бело Брдо у Винчи, постаће истински центар науке, туризма, занатства и културе у сливу реке, у области Доњег подунавља. Озелењавањем простора Археолошког налазишта, изградњом неопходне инфраструктуре, изградњом адекватне јавне расвете и других информативних и културних садржаја, оно ће постати још једно значајно и за туристе незаобилазно излетиште у приобаљу Дунава. Изградњом Пристана испред археолошког налазишта, које је одобрила Скупштина града Београда а на иницијативу нашег удружења, омогућиће се квалитетнији развој речног туризма, јер ће овом познатом археолошком локалитету бити омогућен безбедан приступ, чамцима, мањим и средњим бродовима који превозе многобројне домаће и иностране туристе. Постављањем једног брода, или амбијенту прилагођеног сплава, који ће имати разне културне садржаје, сталну изложбену поставку реплика археолошког материјала из разних историјских епоха са налазишта у Винчи, изградњом информативних садржаја у оквиру плутајућег објекта као што су сувернирница, билетарница за карте, разне рекламне материјале, значајно ће бити оплемењен овај простор.Инсталирањем савременог рачунарског информационог центра са бесплатним приступом интернету, и покривање овог простора водоотпорним видео камерама, створиће се могућност приступа овом простору и догађањима на њему и то у реалном времену било да се ради о корисницима у насељу Винча или шире, или о туристима који плове Дунавом.

Обала Дунава испред археолошког налазишта Бело Брдо у Винчи, ускоро би требала, а на иницијативу нашег удружења, да добије назив „Обала и Плато Професора Радивоја Пешића“ познатог српског научника који је својим вишедеценијским радом дешифровао симболе из Винче и неспорно доказао да је ово древно писмо заправо „Винчанско Писмо“, . За овај научни доказ рад Професора Пешића је признат у светским научним круговима. Стварањем неопходних услова за развој туризма, доласком на ово археолошко налазиште, будући туристи ће моћи да разгледају и стари Православни Храм Св.апостола Петра и Павла, из 1860 године, да посете чувени Нуклеарни научно истраживачки институт у Винчи, да посете велико научно-истраживачко, пољопривредно Огледно Добро Радмиловац, и да посете највећу, и по броју ђака најбројнију школу у Србији, Основну школу „Никола Тесла“са преко 2200 ђака. Удружење Винчански Неолит, својим идејама, иницијативама и пројектима укључило је скоро све друштвене и људске потенцијале у Винчи, удружења пензионера, ловаца, голубара, КУД Винча, као и све значајне хотелско угоститељске капацитете, привреднике, и познате научне државне установе и институте који послују на овим просторима. Са жељом да у будућности још више и боље радимо, да ширимо сарадњу са другим сродним удружењима и организацијама у земљи и иностранству, стално проналазимо нове идеје и покрећемо нове пројекте. Тако је наше удружење крајем новембра и почетком децембра 2011 год. заједно са Регионалном друштвеном организацијом „Обједињење Срба“из Москве, „Сербское земљачество“Москва, Друштвеном организацијом за заштиту азбуке „Ћирилица“ и“ Коловенијом“Београд, организовало серију научних предавања у Београду и Винчи, Калуђерици и Градској Општини Гроцка, предавача Божидара Митровића доктора правних наука из Москве на тему „450 ГОДИНА ПОКРОВСКОГ САБОРНОГ ХРАМА И АЗБУЧНА МАТЕМАТИКА ВИНЧЕ“која су изазвала велико интересовање у научним круговима и српској јавности.Ово је тек почетак, Удружење Винчански Неолит улази у нове пројекте.

Винча, децембар 2011 године УДРУЖЕЊЕ ВИНЧАНСКИ НЕОЛИТ

 


 

 
  

"Ћирилица" разно 


Српски лингвисти

Српски лингвисти својим ћутањем су допринели да се нестајање ћирилице из јавног живота погрешно тумачи као слободна воља грађана.

Члан 10 Устава Србије

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.

Један језик -
једно писмо

Суноврат ћирилице почиње двоазбучјем, а одговор:

Правило које влада у целој Европи: Један језик - једно писмо

Контакт

За све акције, идеје и предлоге које имате
у циљу да се прошири фронт одбране Ћирилице,
контактирајте нас кликом на КОНТАКТ
xml_get_current_column_number() = 10
xml_get_current_byte_index() = 1176