Подаци:

  • Др. Ивана Рибара 115/б
  • 11070 Београд,Србија
  • 063/234-814 ; 063/384-020
  • info@cirilica-beograd.org
cirilica-logo/Ћирилица-заштитни знак

ne odrecimo se najsrpskijeg/не одрецимо се најсрпскијег

Отворено писмо АНУРС-у


Отворено писмо Академији наука и умјетности Републике Српске

Дана, 25.11.2011. године у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске одржан је округли сто на тему „Језик и писмо у Републици Српској“.

Добро дошли у земљу ћирилице

Група Буди Србин уз Србина и Удружење Ћирилица дали су свој допринос организујући дочек учесника скупа под мотом „Добро дошли у земљу ћирилице“ и уручивањем отвореног писма.

српска је само ћирилица

Објављујемо у цијелости текст писма и слике са тог догађаја.

Академији наука и умјетности Републике Српске

Бањалука, 24.11.2011. љета Господњег

Отворено писмо поводом организовања округлог стола „Језик и писмо у Републици Српској“.

Поштоване даме и господо,

Поздрављамо вашу одлуку да организујете научни скуп на ову тему. Драго нам је да сте препознали потребу да се о употреби језика и писма у Републици Српској изјасне најпозванији, људи из струке, интелектуални и научни ауторитети, носиоци највиших научних звања и титула.

Не замјерите нам што се и ми неуки, усудисмо да дамо свој удио у овом, за нас судбинском и надамо се, заједничком послу. Ми не умијемо да, на научном нивоу, водимо расправу али ћемо се зато потрудити да вам не одузмемо много времена и да будемо кратки и јасни.

Обраћамо вам се као Православни Срби, припадници, дакле, најбројнијег народа и најбројније (морамо истаћи- и једине истинске) вјере. Обраћамо вам се и као припадници народа који је својом борбом и својим жртвама створио Републику Српску и тиме створио предуслове за стварање, између осталог и Академије наука и умјетности Републике Српске.

Разочарани смо чињеницом да смо у српској држави изгубили право да српски језик назовемо његовим именом, а да се за употребу јединог српског писма, ћирилице, морамо борити са бирократама и писати им молбе.

Надамо се да ви, најстручније српске главе, осјећате пулс свога народа, осјећате његову душу и препознајете његове потребе. Нема потребе да вам објашњавамо каква је судбина народа који изгубе свој језик и своје писмо, то ви требате нас да поучите и опомињете.

Српски језик је, не улазећи у расправу ко је крив за то, преименован у матерњи језик српског народа, а латиница је озакоњена као равноправно писмо ћирилици. Долази ли час кад ће надгробни споменици наших сабораца, погинулих у одбрани српског имена, језика и ћирилице, морати да, зарад те „равноправности“, буди исписани и на латиничном писму?

Да би се зауставило даље урушавање најважнијих чувара српског националног идентитета, српског језика и ћириличног писма, а тиме и уклонила наша, надамо се, заједничка брига о денационализацији српског бића, тражимо од вас да размотрите наше сљедеће приједлоге:
1) Да својим ауторитетом истакнете потребу за очувањем српског језика и ћириличног писма као јединог српског писма;
2) Да усвојите закључке усмјерене ка изналажењу пута, акције и мјера којима ће српски језик и ћирилица добити статус који им и припада- национални језик и национално писмо;
3) Да подстичете и активно учествујете у креирању културне политике која ће имати национални значај и карактер, у конкретном случају по принципу ћирилица свуда и на сваком мјесту гдје се записује српски језик;
4) Да са закључцима скупа упознате све надлежне институције у РС (Предсједника РС, Предсједника НСРС, Предсједника Владе РС, Министарство просвјете и културе РС) као и цјелокупну јавност.


Од вас учесника, а прије свега од организатора овог скупа, очекујемо висок ниво националне свијести и прихватање одговорности за посљедице закључака скупа.

Желимо са вама да подијелимо терет одговорности и заједно учинимо, свако у својој моћи, да се српски језик и ћирилица сачувају, не као тужни и нијеми свједок у камену надгробних споменика, већ као животворни извор и темељ нашег битисања за будућа покољења. 

Желећи вам много среће у вашем раду,

С поштовањем

Контакт особа
Предраг Адамовић
065/326-873
Удружење „Ћирилица“
Повјереништво Бања Лука

Предраг Адамовић
Остани СРБин - пиши ћирилицом  


 

 
  

"Ћирилица" разно 


Српски лингвисти

Српски лингвисти својим ћутањем су допринели да се нестајање ћирилице из јавног живота погрешно тумачи као слободна воља грађана.

Члан 10 Устава Србије

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.

Један језик -
једно писмо

Суноврат ћирилице почиње двоазбучјем, а одговор:

Правило које влада у целој Европи: Један језик - једно писмо

Контакт

За све акције, идеје и предлоге које имате
у циљу да се прошири фронт одбране Ћирилице,
контактирајте нас кликом на КОНТАКТ
xml_get_current_column_number() = 10
xml_get_current_byte_index() = 1176