Подаци:

  • Др. Ивана Рибара 115/б
  • 11070 Београд,Србија
  • 063/234-814 ; 063/384-020
  • info@cirilica-beograd.org
cirilica-logo/Ћирилица-заштитни знак

ne odrecimo se najsrpskijeg/не одрецимо се најсрпскијег

Лингвисти против ћирилице


Лингвисти против ћирилице


Новосадски договор, којим су српски лингвисти по диктату српских комуниста препустили свој српски језик другима; и који је увођењем двоазбучја довео до сумрака ћирилице, престао је да важи свуда осим у главама домаћих лингвиста. Ако је неко стручан и образован, поготову ако је образовање стекао по с-х моделу, не мора аутоматски бити способан да разуме позадину процеса, којим се задаје судбоносни ударац свему што подсећа на темељно српско. Или се ради о вишегодишњем диктату, оних што су нашли смишљену формулу са два писма, знајући да ће временом једно        ( латиница) потиснути друго ( ћирилица). Резултат је очигледан и поразан.

Уместо да реагују на такво стање,и данашњи  државни лингвисти штите, оправдано прозване идеологе  латиничења Србије - др. Пижурицу и академика Клајна,  када се јавно тражи  њихова оставка. Али то чине неубедљиво. У тексту „И латиница и ћирилица су српске“, изрекли су  неистине,  које доводе до  дезинформисања и непримереног обмањивања јавности - јер сам наслов текста указује на читав низ нелогичности, нетачности и произвољног тумачења уставног, историјског, културног и духовног значења српског писма. Устав Србије донесен на референдуму 2006. године не познаје ни једно друго службено писмо осим  ћирилице и то се у члану 10 јасно наводи:

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо. Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава.

Сваки писмени Србин – а крајње је време да сваки Србин буде писмен, разумеће из Устава да је уз српско писмо везано само једно писмо - ћирилица, те да се употреба латинице уопште не спомиње. Проблеми са употребом српског писма настају управо непоштовањем уставне одредбе у законским актима, који треба да омогуће несметану примену уставних категорија. И уместо да се људи од струке залажу за доследну примену Устава, када је српски језик и писмо у питању, они чине управо супротно и својим јавним деловањем  збуњују и дезинформишу јавност. Уместо да примете,  да у важећем Закону о језику и писму, не постоје одредбе о обавезној,службеној употреби језика и писма у смислу  санкционисања оних који га не користе, стално се намеће теза о равноправности писама.

Тога је било док је постојао српско-хрватски језик, али пошто је он нестао са ових простора, заједно са идеологијом која га је и донела, нема више ни оба писма која су карактерисала тај језик. Показало се да је језичко заједништво неодрживо и остало нам је да се вратимо српском имену језика, а такође и писму које смо као народ унели у заједницу – а то је српска ћирилица.

И нема више потребе да се враћамо у прошлост. Историјски је доказано да су латиницу коју данас користе искључиво Хрвати (која је заштићена међународним стандардима и дефинише се као хрватска латиница) поред других писама (византијског, старословенског) користили у историји  и Срби, али то не значи да је тиме постала званично српско писмо.

Резултат заједничког деловања лингвиста и државних установа као што су Матица српска, САНУ преко одбора за стандардизацију српског језика, до Вукове задужбине је такав да у равноправности писама – ћирилице готово више и нема. Довољно је погледати јавне натписе на улицама, пратити тв програме и схватити колико је лажна теза о равноправности писама.

Тешко је обичном човеку да прихвати, како се државни српски лингвисти придржавају одредаба Новосадског договора, иако је тај договор мртав као акт, и нико га од нас, а најмање њих као стручњаке, не обавезује, за разлику од важећег српског Устава, којег ти исти лингвисти наопако и по својој вољи тумаче.

Стварност је сурова према ћириличком писму, и оно није никада у својој хиљадугодишњој историји било изложено ниподаштавању, прогонству и срамоћењу као што је то случај на почетку 21. века. Проглашено је ретроградним, националистичким, антиевропским а самим тиме и српским писмом. Управо је сада тренутак да се Срби, како у матици, тако и у околним земљама окупе,идентификују и поистовете са својом светом ћирилицом као предпоставком очувања своје духовности и традиције.

Тако је једино могуће сачувати национални идентитет, повући танку линију разграничења са онима, који желе да асимилују српски народ у свој национални корпус, у околним земљама, или да преко језика и писма, уз помоћ осталих садржаја масовне културе, доведу и саму Србију  у једно стање духа и свести, где неопажено постаје земља туђе  културе и нових, њој  страних,  духовних вредности. Дакле, сведоци смо времена тихог умирања српске ћирилице и губљења  једног великог бедема у одбрани српских националних, културних и других  традиционалних вредности, које су нас  дефинисале и пратиле  вековима. Само тако, смо могли опстајати као Срби, шибани немилосрдно са свих страна,  на ветрометини ових балканских простора. То треба разумети.

Како можемо без ћирилице као одбране у будућности? То само  Бог зна.

            01.08.2011.                            Миодраг Којић, подпредседник


 

 
  

"Ћирилица" разно 


Српски лингвисти

Српски лингвисти својим ћутањем су допринели да се нестајање ћирилице из јавног живота погрешно тумачи као слободна воља грађана.

Члан 10 Устава Србије

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.

Један језик -
једно писмо

Суноврат ћирилице почиње двоазбучјем, а одговор:

Правило које влада у целој Европи: Један језик - једно писмо

Контакт

За све акције, идеје и предлоге које имате
у циљу да се прошири фронт одбране Ћирилице,
контактирајте нас кликом на КОНТАКТ
xml_get_current_column_number() = 10
xml_get_current_byte_index() = 1176