Подаци:

  • Др. Ивана Рибара 115/б
  • 11070 Београд,Србија
  • 063/234-814 ; 063/384-020
  • info@cirilica-beograd.org
cirilica-logo/Ћирилица-заштитни знак

ne odrecimo se najsrpskijeg/не одрецимо се најсрпскијег

Протест Нишекспресу


РУКОВОДИОЦИМА  „НИШ ЕКСПРЕСА“

Ми чланови удружења „Ћирилица“ Београд повереништво за Ниш изражавамо најоштрији протест због уклањања шездесетогодишњих ћириличних натписа на аутобусима „Ниш експреса“ и њиховог замењивања натписима на хрватској латиници. Не постоји ни један разлог пословне, цивилизацијске, историјске, правне, културолошке, уставне, законске ни међународне природе због кога бисте могли то да урадите. „Ниш експрес“ је фирма настала у Нишу, у Србији, њени запослени су у далеко највећој мери по националности Срби, њене муштерије су такође у највећој мери Срби, па ова непотребна промена писма после 60 година постојања предузећа делује врло непријатно и узнемирујуће. „Ниш експрес“ је 60 година превозио путнике по целој Европи,  и његови ћирилични натписи на аутобусима му у томе нису представљали никакву сметњу.  Као што ни Србима који се превозе возовима, аутобусима, бродовима и авионима широм света никакву сметњу не представљају „неразумљиви“ натписи на тим превозним средствима.

У Југославији је 1954. године донет Новосадски „договор“, који је имао своје објављене и своје необјављене циљеве. Објављени циљеви су мамац који се види – равноправност дијалеката и писама, ћирилице и латинице, а необјављени циљеви су удица која се не види од мамца, а представља суштину Новосадског „договора“ – уклањање ћирилице из живота и памћења српског народа и њено замењивање хрватском латиницом. Као резултат тога добили смо:

Војвођанска банка
До марта 2011. г                                                        Исто место од априла 2011. г.

Нишекспрес
До сада            Од сада

Оптика-Ниш

Ниш, Вождова 6: промена извршена на католички Божић 25.12.2009. г.

Оваквих промена са хиљадугодишње ћирилице на хрватску латиницу има безброј. Њиховом спровођењу сте се придружили и ви. То је био прави циљ Новосадског „договора“ и подвале о „равноправности писама“ и богатству двоазбучја“, која је важила само за Србију. Хрвати за то „богатство“ нису хтели да чују.

Да бисте лакше схватили колико ваша промена натписа на аутобусима делује узнемирујуће, показаћемо вам како немачки окупатор у Првом и у Другом светском рату, иако је по Србији чинио нечувене злочине, ипак није Србима дирао њихову ћирилицу.

 

 

1915. г: Фон Макензен подиже споменик бранитељима Београда – на  ћирилици!

1915. г: Фон Макензен подиже споменик бранитељима Београда – на ћирилици!

1943. г: Немци на Теразијама вешају Србе, али не дирају ћирилицу!

1943. г: Немци на Теразијама вешају Србе, али не дирају ћирилицу!

 

НДХ, Загреб 1941: скидање забрањене ћирилице!

НДХ, Загреб 1941: скидање забрањене ћирилице!

НДХ, Загреб 1941: пред уклањање последњег ћириличног слова.

НДХ, Загреб 1941: пред уклањање последњег ћириличног слова.

 

Надамо се да вам ови призори неће деловати ни мало пријатно. Е, видите, исто тако смо се и ми осећали кад смо видели да премазивање 60-тогодишње ћирилице на вашим аутобусима и њено замењивање хрватском латиницом није никакав „спонтани процес“, него смишљен, планиран, организован и контролисан процес у вашем предузећу.

Бесправна градња је најскупља градња. Ко гради легално, неће морати да се прерачунава за трошкове уклањања бесправне градње. Позивамо вас да прекинете процес уклањања ћирилице са ваших возила, и да временом постепено и досадашње латиничне натписе вратите на ћириличне.

 

Удружење „Ћирилица“ Београд,
Повереништво Ниш.

 


 

 
  

"Ћирилица" разно 


Српски лингвисти

Српски лингвисти својим ћутањем су допринели да се нестајање ћирилице из јавног живота погрешно тумачи као слободна воља грађана.

Члан 10 Устава Србије

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.

Један језик -
једно писмо

Суноврат ћирилице почиње двоазбучјем, а одговор:

Правило које влада у целој Европи: Један језик - једно писмо

Контакт

За све акције, идеје и предлоге које имате
у циљу да се прошири фронт одбране Ћирилице,
контактирајте нас кликом на КОНТАКТ
xml_get_current_column_number() = 10
xml_get_current_byte_index() = 1176