Подаци:

  • Др. Ивана Рибара 115/б
  • 11070 Београд,Србија
  • 063/234-814 ; 063/384-020
  • info@cirilica-beograd.org
cirilica-logo/Ћирилица-заштитни знак

ne odrecimo se najsrpskijeg/не одрецимо се најсрпскијег

Протест Уницефу - удружења "Ћирилица" Ниш

ПРОТЕСТ ОСОБЉУ  „УНИЦЕФА“ У СРБИЈИ

Почетком маја 2011. године ми грађани Ниша смо добили рачуне за воду уз које смо добили и уплатницу за добровољни прилог за акцију УНИЦЕФ-а „Школа без насиља“. Непријатно изненађење је представљало то што је приложена уплатница била штампана хрватском латиницом, крај хиљадугодишњег и за српски језик  беспрекорно прикладног српског ћириличног писма. Ми из удружења „Ћирилица“ Београд повереништво за Ниш знамо да искорењивање српске ћирилице и њено поступно замењивање хрватском латиницом није никакав „спонтани процес“, него смишљен, планиран, организован и контролисан процес који је покренут Новосадским „договором“ из 1954. године, и који непрекидно траје до данас, а у његовом спровођењу учествују све државне власти у бившој Југославији и садашњој Србији, којима су се придружиле и темељне националне институције – САНУ, Матица српска, Вукова задужбина, комплетан школски систем са просветним радницима свих нивоа образовања, катедре за српски језик на Филолошком и филозофским факултетима, систем администратори по разним државним и приватним установама – министарствима,  банкама, библиотекама, факултетима, удружењима грађана итд, па и у канцеларији УНИЦЕФ-а у Београду.

Ми из „Ћирилице“, особље УНИЦЕФА-а из Србије за сада не сматрамо за кривце, него за жртве једне вишедеценијске смишљене праксе искорењивања ћирилице и њеног замењивања хрватском латиницом. Када се у Србији роди дете, сви прехрамбени, хигијенски, одевни предмети и играчке који се због новорођенчета уносе у кућу, на себи имају искључиво латинична слова. Контролисани телевизијски програми за децу – цртани филмови итд, које деца у Србији могу да виде, такође имају само латинична слова. Предмети које деци купујемо као рођенданске поклоне – бицикли, фотоапарати, рачунари, мобилни телефони и разне играчке – такође на себи имају само латинична слова. Када деца почну да користе рачунаре и мобилне телефоне, такође ће се сретати само са латиничним словима. Када деца стасају да крену у продавнице, сви артикли које ће тамо затећи имају искључиво латинична слова. Куд год се окрену на улици, на фирмама ће видети само стране језике са латиничним словима. Дакле, својим рођењем и одрастањем у окружењу искључивости латинице у „равноправности писама и богатству двоазбучја“, српска деца стасавају уз заблуду о томе шта је „наше писмо“, па су данас спремна да се туку за туђе у уверењу да – бране своје! Када та бивша деца одрасту и постану особље у канцеларијама УНИЦЕФ-а, одрасли на заблуди о туђем писму као „нашем“, у дугом периоду неће ништа „примећивати“ у погледу коришћења писма у Србији, па тада престају да буду само жртве, него се придружују кривцима који, свесно или несвесно, хотимично или нехотице, искорењују ћирилицу у Србији и ПОСТАЈУ ЊИХОВИ САУЧЕСНИЦИ!

Када српско дете заврши са одличним успехом први разред основне школе, за „награду“ је добијало књигу штампану – латиницом, коју још није ни учило! Данас се српској деци предшколског узраста уручују позивнице за рођендане које су штампане – на енглеском језику, где по дефиницији не може бити места за ћирилицу! Злочин је сâмо искорењивање ћирилице и пред одраслима, а поготово је злочин уклањање ћирилице пред српском децом, и њихово смишљено, планирано, организовано и контролисано „навикавање“ да је латиница – „наше писмо“, а да је ћирилица – „превазиђено, непрактично и за савремени живот и технику неупотребљиво писмо“.  .

Да ли међу особљем „УНИЦЕФ“-а у Србији постоји бар један Србин? Да ли он зна шта је по народности, шта му је језик и шта му је писмо? Да ли особље „УНИЦЕФ“-а у Србији ради за српску децу, или – против српске деце?

Надамо се да после овог упозорења схватате сву озбиљност ситуације у Србији у погледу искорењивања ћирилице из живота и памћења српског народа, и да ћете убудуће поступати у складу са хиљадугодишњом историјском традицијом српског народа у коришћењу ћириличног писма, у складу са верским и културолошким обрасцем српског народа, у складу са српским Уставом и његовим одредбама статуса ћириличног писма.(члан 10 Устава: http://www.sllistbeograd.rs/documents/ustav_republike_srbije_cyr.pdf)

Надамо се да не треба да вас подсећамо како се у Македонији, Бугарској и Русији законима штити ћирилично писмо и какве се казне плаћају за непоштовање тих закона. Ако вам ове државе не делују довољно „отмено“ да вам буду узор за понашање, онда знајте да и у Канади, високоразвијеној и демократској држави закон о заштити француског језика у Квебеку каже:

  • У службеној и јавној употреби, француски обавезно, а остали по опредељењу корисника;
  • Француски на првом месту, остали после њега;
  • Француски обавезно словима два пута већим од осталих језика;
  • Рачунари не смеју да буду скупљи зато што имају оперативни систем и услужне програме на француском језику;
  • Казне за кршење овог закона су сурове и ефикасне.

 

Резултат такве праксе је да је у Квебеку француски језик присутан колико и у – Паризу!
Резултат „поштовања“ члана 10 Устава Србије је да је ћирилица у Србији присутна колико и у – Паризу!

 

                                                                                               Весна Илић,
Дипломирани физичар,
„Ћирилица“ Београд,
Повереништво Ниш.
 

 
  

"Ћирилица" разно 


Српски лингвисти

Српски лингвисти својим ћутањем су допринели да се нестајање ћирилице из јавног живота погрешно тумачи као слободна воља грађана.

Члан 10 Устава Србије

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.

Један језик -
једно писмо

Суноврат ћирилице почиње двоазбучјем, а одговор:

Правило које влада у целој Европи: Један језик - једно писмо

Контакт

За све акције, идеје и предлоге које имате
у циљу да се прошири фронт одбране Ћирилице,
контактирајте нас кликом на КОНТАКТ
xml_get_current_column_number() = 10
xml_get_current_byte_index() = 1176