Подаци:

  • Др. Ивана Рибара 115/б
  • 11070 Београд,Србија
  • 063/234-814 ; 063/384-020
  • info@cirilica-beograd.org
cirilica-logo/Ћирилица-заштитни знак

ne odrecimo se najsrpskijeg/не одрецимо се најсрпскијег

Свети Ћирило и Методије и почеци ћирилице

 

Свети Ћирило и Методије и почеци ћирилице

 

У суботу 21. маја 2011. године у организацији Српске Православне Омладине Инсбрук - СПО(Ј)И одржано је предавање  магистра Радована Калабића на тему "Свети Ћирило и Методије и почеци ћирилице" уз промоцију његове најновије књиге "Под прекорним погледом историје".

Предавање је одржано у просторијама Бухгалери (Buchgalerie), а предавач је био мр Радован Калабић, познати књижевник, историчар и публициста из Београда.

СПОЈИ - Инсбрук1На слици: Традиционални дочек нашег госта из Србије - Милица Филиповић и Ивана Санчанин

 

Предавање о "Светом Ћирилу и Методију и почецима ћирилице" представљало је почетак и уједно први корак у кампањи за очување српског ћириличног писма међу Србима у алпској покрајини Тирол, коју покреће СПО(Ј)И. Следећи корак представљаће други број часописа "Споји!" са називом "Понос српског бића, наша је ЋИРИЛИЦА!" и главном темом  "очување ћирилице", који излази на Крстовдан 2011. године (27. септембра), након чега ће у наредном периоду уследити додатна предавања о најлепшем српском писму.

СПОЈИ - Инсбрук2

На слици: Председник СПО(Ј)И-а Владимир Влајић, предавач мр Радован Калабић и графички дизајнер Миша Матић из Београда

 

Говорећи о веома актуелној теми у српском народу господин мр Радован Калабић имао је прилике да држи предавање у просторијама Бухгалери, које су биле попуњене до последњег места и то претежно младим људима.

Мр Калабић је у свом излагању свим присутнима објаснио причу о Ћирилу и Методију, који су били грчка браћа из Солуна и који су ширили не само писменост, већ и хришћанство међу словенима и тако са првим словенским писмом званим "глагољица" поставили темеље данашње модерне ћирилице.

СПОЈИ - Инсбрук3

 

Ћирило и Методије који су живели у 9. веку су превели на словенски језик литургијске и библијске књиге и тиме ударили темеље и свеукупној словенској књижевности.

Поред детаљнијег дела о Св. Ћирилу и Методију предавач је изнео неколико факата о тренутној ситуацији српског ћириличног писма у српском народу, која нажалост није позитивна.

СПОЈИ - Инсбрук4

На слици: Додела бронзане плакете са ликом Карађорђа трећем најактивнијем члану у првој трећини 2011. године

 

Српско ћирилично писмо је на пример по Уставу државе Србије званично писмо, али нажалост то у пракси изгледа другачије, те се ћирилица на сваком кораку потискује.

У центру Београда, престонице наше матице се ретко виђају ћирилични натписи, на путоказима се у Србији већином користи латинично писмо и тако даље...

СПОЈИ - Инсбрук5

На слици: Додела сребрне плакете са ликом Његоша другом најактивнијем члану у првој трећини 2011. године

 

Постоје безброј таквих примера, али уколико желимо да сачувамо свој идентитет, онда као прво морамо сачуваити свој језик и своје писмо - једино тако можемо бити признати и цењени од стране других народа.

Из тих разлога је мр Радован Калабић на крају свог излагања о "Св. Ћирилу и Методију и почецима ћирилице" упутио апел свим присутнима, међу којима је било највише српске омладине, да се боре за очување ћирилице и да је што више користе у пракси, јер како каже: "Српско ћирилично писмо спада у једно од најсавршенијих писама на земаљској кугли".

СПОЈИ - Инсбрук6

На слици: Додела златне плакете са ликом Светог Саве најактивнијем члану у првој трећини 2011. године

 

Након првог дела вечери, председник СПО(Ј)И-а Владимир Влајић доделио је плакете најактивнијим члановима младог удружења у периоду од јануара до априла 2011. године.

СПОЈИ - Инсбрук7

На слици: Додела захвалнице великом пријатељу нашег младог удружења, мр Радовану Калабићу

 

Бронзана плакета са ликом Карађорђа додељена је Милостиви Миливојевић, сребрна плакета са ликом Петра Петровића Његоша додељена је Оливеру Ранисављевићу, а златна плакета са ликом Светог Саве која припада најактивнијем члану, додељена је Филипу Влајићу, који се са својих 17 година у првој трећини 2011. године врло добро показао на делу.

СПОЈИ - Инсбрук8

На слици: Непосредно након предавања било је времена за питања и конструктивну дискусију

 

Након тога уручена је и захвалница великом пријатељу СПО(Ј)И-а и предавачу ове вечери мр Радовану Калабићу за свеукупни допринос и залагање у остварењу циљева Српске Православне Омладине Инсбрук, те је предавачко вече настављено кратком промоцијом његове најновије књиге "Под прекорним погледом историје", која ће 30. маја бити промовисана и у парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару.

СПОЈИ - Инсбрук9

На слици: Гост из Београда сигнира књиге за наше махом младе госте

 

За сам крај целокупне вечери сви присутни су имали прилике да се и лично у међусобном разговору упознају са познатим гостом из Србије и тако размене приватна искуства и добију књигу са потписом господина Калабића, а одзив младих Срба из Инсбрука и Тирола је био одличан.

СПОЈИ - Инсбрук10

На слици: Миша Матић поклања мајицу са натписом „Ћирилица се пише срцем“ једном од најмлађих чланова нашег удружења, Ненаду Ранисављевићу

 

Са ове вечери желимо послати поруку да ми као Срби који живимо у расејању далеко од наше отаџбине имамо обавезу да очувамо своје корене и свој национални, културни и духовни идентитет, почевши од српског језика и српског ћириличног писма, а познавајући што боље себе и свој идентитет добићемо сво поштовање од стране домаћег аустријског народа са којем заједно живимо на овом поднебљу!

ПИШИ КАО ШТО ГОВОРИШ И ЧИТАЈ КАКО ЈЕ НАПИСАНО
* Вук Стефановић Караџић

Извор: СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНСБРУК

Објављено уз дозволу Удружења „СПОЈИ“.

 

 
  

"Ћирилица" разно 


Српски лингвисти

Српски лингвисти својим ћутањем су допринели да се нестајање ћирилице из јавног живота погрешно тумачи као слободна воља грађана.

Члан 10 Устава Србије

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.

Један језик -
једно писмо

Суноврат ћирилице почиње двоазбучјем, а одговор:

Правило које влада у целој Европи: Један језик - једно писмо

Контакт

За све акције, идеје и предлоге које имате
у циљу да се прошири фронт одбране Ћирилице,
контактирајте нас кликом на КОНТАКТ
xml_get_current_column_number() = 10
xml_get_current_byte_index() = 1176