Подаци:

  • Др. Ивана Рибара 115/б
  • 11070 Београд,Србија
  • 063/234-814 ; 063/384-020
  • info@cirilica-beograd.org
cirilica-logo/Ћирилица-заштитни знак

ne odrecimo se najsrpskijeg/не одрецимо се најсрпскијег

Мажуранић на ћирилици!

 

Мажуранић на ћирилици!

Јованка СИМИЋ, 2010/05/17 21:00:42

ЋИРИЛИЦУ је поштовао и Иван Мажуранић! Најзначајнији стваралац Хрватског народног препорода, песник, језикословац, бан и политичар, уважавао је српско писмо, и лично, понекад, писао ћирилицом!

Мажуранићева преписка са српским патријархом Самуилом Маширевићем из 1862. године откривена је тек ових дана у Архиву српске академије наука и уметности у Сремским Карловцима. Своја писма, учтива и пуна уважавања према српском патријарху, Мажуранић је писао ћириличним краснописом. Преписка се односила на плате учитеља у сремскокарловачкој богословији.

Историчар и директор Архива САНУ у Сремским Карловцима, Жарко Димић, каже да је „ћирилични Мажуранић“ и за њега велико изненађење, мада се у овом архиву чува и фонд српског народног покрета 1848-1849. године.
- Било је то време када су Срби и Хрвати, први пут у својој историји, заједно покушали да остваре неке политичке резултате у оквиру Хабсбуршке монархије - истиче Димић, и додаје да се копије Мажуранићевих писама на ћирилици сигурно налазе и у хрватским архивама, али да њихово обнародовање није у интересу новог хрватског језика.

Међутим, новосадски лингвиста проф. др Драгољуб Петровић каже да су у Мажуранићево време многи Хрвати у преписци са православним Србима писали ћирилицом.

- То није тешко објаснити и разумети. Био је то знак „грађанскога реда“ и потврда чињенице да су и они знали које је српско писмо. Уосталом, за Мажуранића се зна да је био покатоличени Србин од рода Јанковић Стојана наводи професор Петровић, подсећајући да је аутор епа „Смрт Смаил-аге Ченгића“ био под утицајем Вука Караџића и Ђуре Даничића.

- Доцније, током свог седмогодишњег бановања, Мажуранић се није либио да се заложи и за забрану српског писма којим је само 11 година раније комуницирао са патријархом Маширевићем. И Марија Терезија, познато је, била је велики противник ћирилице, али нико српском писму није нашкодио као југословенски комунисти после Другог светског рата, који су сваки помен ћирилице тумачили као појаву српског национализма.


ЈЕЛАЧИЋЕВ ПОТПИС

И ХРВАТСКИ бан Јосип Јелачић (1801 -1859) писао је ћирилицом. У сремскокарловачком архиву пронађено је његово протоколарно писмо из 1849. године, упућено српском патријарху на китњастој ћирилици. Ћирилица је и у овом случају очигледно била начин да се српском црквеном поглавару укаже дужно поштовање. Ипак, бан Јелачић је на крају писма, уз срдачне поздраве, своје име исписао - латиницом.Преузето уз дозволу уреднице интернет редакције Вечерњих новости са:
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=12&status=jedna&vest=179307


Коментари
Додај нови
Додај коментар
Име:
Адреса ел.поште:
 
Веб страница:
Наслов:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
  

"Ћирилица" разно 


Српски лингвисти

Српски лингвисти својим ћутањем су допринели да се нестајање ћирилице из јавног живота погрешно тумачи као слободна воља грађана.

Члан 10 Устава Србије

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.

Један језик -
једно писмо

Суноврат ћирилице почиње двоазбучјем, а одговор:

Правило које влада у целој Европи: Један језик - једно писмо

Контакт

За све акције, идеје и предлоге које имате
у циљу да се прошири фронт одбране Ћирилице,
контактирајте нас кликом на КОНТАКТ
xml_get_current_column_number() = 10
xml_get_current_byte_index() = 1176